۸ نکته مهم که در هنگام ساختن یک تیم برای استارت آپتان باید به آنها توجه کنید
۸ نکته مهم که در هنگام ساختن یک تیم برای استارت آپتان باید به آنها توجه کنید
استارت آپ کلمهای است که شاید این روزها به گوش شما هم زیاد خورده باشد، اما بهطور کامل معنی آن راندانید. در دنیای امروزی و با توجه به گسترش بشریت و افزایش نیازهای آنان، استارت آپ میتواند گزینهی خوبی برای رفع اینگونه نیازها باشد. در این مقاله ما بهطور کامل به شما توضیح خواهیم داد که استارت آپ چیست و چگونه باید استارت آپ را شروع کرد و تیم سازی استارتاپی به چه شکل است.
استارت آپ چیست؟
هر چیزی زمانی اختراع میشود که به آن نیاز باشد. بهعنوانمثال برق را در نظر بگیرید، آن زمان تنها منابع روشنایی مردم چراغهای نفتی و فانوسهای قدیمی و شمعها بودند که نور آنچنانی نداشتند و دائمی بهحساب نمیآمدند. اما ادیسون به رفع این مشکل فکر کرد و با اختراع برق این مشکل را بهطور کل از بین برد.
اختراع برق را میتوان بهعنوان یک مثال مناسب برای استارت آپ در نظر گرفت. البته امروزه اکثر استارت آپ هایی که ما در اطراف خود میبینیم بر پایه اینترنت هستند و بهعنوان استارت آپ اینترنتی به شمار میروند.
همهی استارت آپ ها قرار نیست که یک مشکل را از بین ببرند، بعضی از آنها برای راحتی کار کاربران طراحی میشوند. بهعنوانمثال اسنپ را در نظر بگیرید، تا قبل از شروع به کار اسنپ آژانسها و تاکسیهای خیابانی برای حل مشکل عبور و مرور مسافران در نظر گرفته شده بودند.
اما اسنپ با یک ایدهی ساده این کار را برای مسافران راحتتر کرد و هر شخصی در هر نقطهای که باشد میتواند بهراحتی با زدن چند دکمه برای خود ماشین دربستی بگیرد. پس نمیتوان گفت که اسنپ یک مشکل را بهطور کامل از بین برده است، اما بهطورقطع میتوان ادعا کرد که اسنپ این کار را تا میزان چشمگیری برای کاربران خود آسان نموده است.
تصور میکنم تا حدود زیادی با نحوهی عملکرد استارت آپ آشنا شده باشید و بدانید که هدف از تشکیل یک استارت آپ چیست. اما موضوع بعدی که باید در نظر گرفته شود چگونگی راهاندازی یک استارت آپ و رعایت نکات مهم در ساخت تیم استارت آپی است. این دو موضوع مهم را در ادامه برایتان شرح خواهیم داد.
آغاز استارت آپ
قبل از اینکه بخواهید تیم سازی استارت آپی خودتان را آغاز کنید و پروژهی استارت آپتان را استارت بزنید، به این نکته توجه کنید که استارت آپ شما قرار است برای حل چه مشکلی طراحی شود و آیا واقعاً آن مشکل را از بین میبرد یا نه .
آیا در این راهی که شما قدم برمیدارید، کسانی هستند که واقعاً به این ایده نیاز داشته باشند و یا ایدهتان آنقدر جذاب است که مشتریهایتان روشهای قبلی را کنار بگذارند و ایده شما را برای رفع مشکلشان انتخاب کنند یا خیر.
پاسخ به این سؤالها تا حدودی برایتان مشخص میکند که چه آیندهای در انتظار پروژه استارت آپتان است و تیم سازی استارتاپی شما تا چه حدی موفق خواهد بود، حتی از این سؤالها میتوانید این نکته را دریابید که آیا استارت آپتان مشتری دارد یا خیر.
برای اینکه اهمیت بررسی سؤالهای بالا را برایتان مشخص کنیم با دو مثال ساده این موضوع را برایتان شرح میدهیم.
در نظر بگیرید که شما نیاز فوری به یک سری عکسها و فیلمهای شخصیتان دارید و در حال حاضر هیچگونه رم یا فلشی در اختیارتان نیست تا بتوانید این فایل ها را به آنجا انتقال دهید و همراه خود داشته باشید.
پس در اینگونه موارد چاره چیست؟
دراپ باکس استارت آپی بود که برای حل این مشکل در نظر گرفته شد و بسیار هم موفق عمل کرد و در عرض چند ماه به اوج خود رسید و سوددهی بسیار بالایی داشت. دراپ باکس یک فضای ابری در داخل اینترنت است که میتوانید هر مقدار فیلم و عکس و هرگونه مولتیمدیای دیگر را یکبار در این فضا ذخیره کنید و در هرکجای کره زمین که دسترسی به یک اینترنت داشته باشید، میتوانید به پروندههای خود در دراپ باکس هم دسترسی داشته باشید و دیگر نیازی نیست هیچگونه رم یا فلشی را با خود دائماً حمل کنید.
ایدهی دراپ باکس یک مشکل بزرگ را بهطور کامل از بین برد و به همین منظور هم هواداران بسیار زیادی داشت و با یک تیم سازی استارت آپی مناسب و قوی توانست به هدف خود برسد. بهنوعی دیگر دراپ باکس از قبل همه جوانب را سنجیده بوده و از داشتن مشتری مطمئن بوده است.
از طرفی دیگر در همان سال شخص دیگری با سرمایهای معادل سرمایه دراپ باکس، استارت آپ خود را با نام کو پتس آغاز کرد و از همان ابتدا کارکنان زیادی را استخدام کرد. بهعبارتیدیگر میتوان گفت این استارت آپ یک استارت آپ همهچیزتمام بود که کاملاً مجهز و توسعهیافته کار خود را شروع کرده بود. چشمانداز این استارت آپ به اینگونه بود که تمامی لوازم و تجهیزات مربوط به حیوانات خانگی را بهصورت اینترنتی برای متقاضیان خود فراهم میکرد. اما مشکل اینجا بود که مشتری نداشت.
این بهاینعلت بود که عمدهی نیازهای مشتریان این استارت آپ ضروری بودن و بهصورت لحظهای باید تأمین میشدند که از توان این تیم خارج بود. بهعنوانمثال در نظر بگیرید شخصی برای شب به مهمانی دعوت بود و قصد داشت گربهی خانگی خود را نیز همراه خود ببرد و به همین دلیل باید او را هر چه زودتر حمام میکرد، اما شامپوی مخصوص گربه به اتمام رسیده بود و او نمیتوانست تا صبح منتظر بماند که کو پتس برایش شامپو بفرستد، به همین دلیل رفتن تا سر خیابان و خرید حضوری شامپو را گزینهی مناسبتری میدید.
کو پتس و دراپ باکس هر دو با یک سرمایهی یکسان آغاز به کارکردند و هر دو نکات مهم در ساخت تیم را رعایت کردند و تیم سازی استارتاپی مناسبی را انجام دادند، اما دراپ باکس از قبل تمام موارد مربوط به مشتریان را پیشبینی کرده بود و کو پتس از این قضیه دورمانده بود.
[irp posts=”25997″ name=”۱۰ بانوی برتر کارآفرین ایرانی را بشناسید”]
نکات مهم در ساخت تیم استارت آپی
۱) استخدام اولین نفر
اولین نفر در هر تیم تأثیر بسزایی در ادامهی پیش روی روند تیم دارد. بهعبارتدیگر نفر اولی که استخدام میکنید قرار است الگوی نفرات بعدی باشد و هر فرهنگی که برای تیم سازی استارت آپی خود در نظر گرفتهاید، قرار است توسط این شخص نشر پیدا کند. پس نفر اول را حتماً مطابق با معیارها و اهدافی که در سردارید و میخواهید کارمندانتان آنگونه باشند استخدام کنید تا با استخدام نفرات بعدی دچار دودستگی و تفرقه بین تیم خود نشوید.
پس اولین نکته در نکات مهم در ساخت تیم این است که از قبل فرهنگ مدنظرمان را پایهریزی کنیم و اولین نفر را مطابق با آن فرهنگ استخدام کنیم.
۲) استخدام افراد باتجربه قبلی
مسلماً بهتر است در هنگام تیم سازی استارتاپی خود این مسئله را در نظر بگیرید که اولویت شما با استخدام کسانی باشد که قبلاً هم در تیمهای استارت آپی کارکردهاند و در این زمینه تجربه کسب کردهاند. این دسته افراد شما را بسیار کمک خواهند کرد که بهراحتی از تعداد زیادی از آزمون و خطاها بگذرید و راهتان هموارتر شود بدون اینکه به مشکلی بربخورید.
پس دومین نکته در نکات مهم در ساخت تیم این است که اولویتتان استخدام افراد باتجربه باشد و تا جایی که شرایط به شما اجازه میدهد این افراد را در رأس قرار دهید تا دیگر کارمندان بتوانند از تجربیات آنها استفاده کرده و خیلی سریع در این زمینه پیش رفت کنند.
۳) انتخاب سرمایهگذار مناسب
این درست است که تیم سازی استارت آپی مهمترین مرحلهی یک استارت آپ است و باید توجه ویژهای به این مرحله داشته باشیم، اما قبل از آن باید به دنبال یک سرمایهگذار مناسب بود. شاید سرمایهگذارهای مختلفی حاضر به سرمایهگذاری بر روی طرح استارت آپی شما باشند، اما شما باید کسی را از بین سرمایهگذاران خود انتخاب کنید که دارای روحیهی جنگنده و صبوری باشد و درگذر روزهای خوب و بد به تیمتان انرژی و انگیزه بدهد، نه اینکه با پیش آمدن کوچکترین مشکل خود را ببازد و موجب تضعیف روحیهی دیگر اعضای تیم شود.
در مواجهه با هر مشکل نگاه تیم به سمت مدیران و سرمایهگذاران است و اگر آنها را شکستخورده و باخته ببینند، مسلماً آنها هم از ادامهی مسیر بازخواهد ماند و دیگر طی کردن ادامهی راه را بیهوده میدانند.
[irp posts=”25548″ name=”۲۰ دلیل عمده شکست استارت آپ ها”]
۴) روحیهی کار تیمی
افرادی که دارای تجربه هستند بسیار گزینههای مناسبی در تیم سازی استارت آپی به شمار میآیند، اما این را بدانید که در یک استارت آپ هیچکسی نباید بهصورت فردی پیشروی کند در غیر این صورت استارت آپ بهسرعت از درون ازهمپاشیده میشود.
زیرا شخصی که بهصورت فردی کار کند تنها به موفقیت و پیشرفت خود میاندیشد و حتی گاهی نیز حاضر است دیگران را فدای پیشرفت خود کند که این موضوع درست مانند یک موریانه تیشه به ریشهی استارت آپ خواهد زد.
چهارمین نکتهی مهم در نکات مهم در ساخت تیم این است که روابط و ارتباط باید بین اعضای استارت آپ بهگونهای باشد که افراد برای یک هدف مشترک که پیشرفت استارت آپ است تلاش کنند و موفقیتهایشان را با یکدیگر جشن بگیرند و همگی برای جبران شکستهایشان تلاش کنند.
۵) افراد بااستعداد
در ابتدای تیم سازی نکتهای که شمارا از دیگران متمایز میکند این است که افرادی را استخدام کنید که بااستعداد باشند. این استعداد نباید فقط درزمینه ی کاری شما باشد، زیرا بهمرورزمان تمامی کارکنانتان درزمینه ی موردنظر شما خبره و استاد میشوند، معیاری که باید برای شما مهم باشد این است که افراد در زمینه ی حل مسئله و مشکلات استعداد داشته باشند و بتوانند در مواجهه با هر گرفتاری مشکل خود را حل کنند و به شخص دیگری وابسته نباشند.
یکی دیگر از نکات مهم در ساخت تیم، انتخاب افرادی است که توانائی حل مسئله را داشته باشند و خود بهصورت انفرادی بتوانند مشکلات را از پیش رو بردارند و بر آنها فائق بیایند.
۶) داشتن خلاقیت
افراد بدون خلاقیت در مواجهه با اولین مشکل به شما میگویند که در این استارت آپ شکست خواهی خورد و درنهایت به هیچ کجا نخواهی رسید. اما دستهای دیگر از افراد هستند که با داشتن خلاقیت ذهنی موانع را از بین میبرند و بهسرعت روش جدیدی را جایگزین روش قبلی میکنند.
برای اینگونه افراد بنبست مفهومی ندارد و به هر طریقی راهی برای ادامه دادن پیدا خواهند کرد. در تیم سازی استارتاپی شما به چنین افرادی نیاز دارید. این نکته را در نظر داشته باشید که فقط خود شما نباید مغز متفکر تیم باشید و همیشه ایدهها از جانب شما مطرح شوند، زیرا ممکن است گاهی اوقات بنا به دلایلی شما از دادن ایده بازبمانید و در این شرایط است که کارکنان خلاقتان به کمک شما آمده و راه را برایتان هموار میکنند.
۷) آمادگی برای سختیها
قبل از اینکه تیم سازی استارت آپی را آغاز کنید، ذهن افرادتان را برای سختی کار آماده کنید. استارت آپ یکراه بسیار سخت است که مشکلات زیادی دارد و ازآنجاییکه همیشه شما در استارت آپ ها اولین هستید، نمیتوانید از تجربهی دیگران برای پیشرفت کار و از بین بردن موانع استفاده کنید و این کار را سختتر میکند. زمانی که شما از همان ابتدا این مسئله را برای کارمندانتان عنوان کنید، آنها ادامهی مسیر را پیشبینی میکنند و درنهایت کسانی در کنار شما میمانند که روحیه جنگیدن دارند و زود کنار نمیکشند.
۸) قدردانی
همانطور که در ابتدای تیم سازی استارت آپی شما از کارکنانتان توقع دارید که با همهی توان در کنار شما باشند و برای یک هدف مشترک مبارزه و تلاش کنند، شما نیز باید قدردان زحمات آنها باشید و در هر شرایطی و با کوچکترین پیشرفتی از زحمات آنها قدردانی کنید تا انگیزهی بیشتری در آنها ایجاد کنید.
قدردانی از کارمندانتان باعث میشود آنها به این نتیجه برسند که شما تمام زحمات آنها را میبینید و برایشان ارزش قائل هستید، بنابراین در هیچ زمانی ناامید نمیشوند و تمام تلاششان را برای پیشرفت مجموعه میکنند.
در آخر باید به این نکته اشاره شود که یکی از نکات مهم در ساخت تیم قبل از هر چیز این است که شما چشمانداز برای خود و هدف خود داشته باشید و همهچیز را از انتخاب سرمایهگذار گرفته تا تیم سازی استارتاپی مطابق با آن پیش ببرید. نداشتن چشمانداز در استارت آپ مانند سوارشدن به قطاری است که مقصد ندارد و نمیدانید قرار است شمارا به کجا ببرد.